Podhalańska kuchnia to niepowtarzalna mieszanka smaków i tradycji, które przyciągają turystów z Polski i całego świata. Niełatwo jednak wybrać karczmy czy restauracje, które w Zakopanem czy Kościelisku serwują oryginalne potrawy lokalnej kuchni. W tym artykule znajdziesz nasze rekomendacje najlepszych miejsc na domowe obiady i dobre jedzenie w Białce Tatrzańskiej, Nowym Targu i na Krupówkach, które warto odwiedzić podczas pobytu w regionie.
Co i gdzie jeść na Podhalu podczas Tygodnia Kuchni Polskiej?
Góralskie specjały, takie jak oscypek, kwaśnica czy moskole są nieodłącznym elementem każdej wizyty na Podhalu. Możliwość zasmakowania tych lokalnych potraw w autentycznej atmosferze oferują liczne karczmy w Zakopanem i okolicach: Białce Tatrzańskiej, Kościelisku czy Nowym Targu.
Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść w Zakopanem i pobliskich miejscowościach — bierz pod uwagę zarówno popularne knajpy na Krupówkach, jak i w bardziej ukryte restauracje. Z pomocą przychodzi także mapa restauracji, biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. W tym zestawieniu znajdziesz mnóstwo kuszących smakiem propozycji, niezależnie od tego, czy szukasz domowych obiadów w Białce Tatrzańskiej, tradycyjnych potraw, najlepszych karczm w Zakopanem czy regionalnych restauracji w Nowym Targu.
Białka Tatrzańska – Gdzie zjeść tradycyjnie i smacznie?
Jeśli Twoim celem na Podhalu jest dobre jedzenie, Białka Tatrzańska może okazać się wyśmienitym kierunkiem Twojej następnej podróży. W ramach Tygodnia Kuchni Polskiej koniecznie zajrzyj należy do restauracji Diamond. Tutejszy szef kuchni oferuje menu oparte na lokalnych, sezonowych produktach.
Wśród dań, przygotowanych z okazji wydarzenia, zachwyca m.in.: grillowany oscypek z musem z jeżyn i marynowanymi borowikami, podawany z pieczywem korzennym czy pieczone pierogi z kaczką, serwowane z czerwoną kapustą na winie Porto. Chyba każdy zgodzi się też, że schab otulony boczkiem, z sosem kurkowym, frytkami i sałatą, fondant czekoladowy z owocami i szarlotka z lodami to coś znacznie więcej, niż obiady domowe. Białka Tatrzańska, jedno z najbardziej urokliwych miejsc Podhala, przyciąga turystów doskonałym jedzeniem, a restauracja Diamond to jedno z miejsc zdecydowanie wartych odwiedzenia, jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść w Białce Tatrzańskiej.
Zakopane – karczmy i restauracje pełne tradycji
Restauracje i karczmy w Zakopanem przyciągają zarówno turystów, jak i lokalnych mieszkańców, często oferując dobre jedzenie w przystępnych cenach. Dla osób poszukujących porad, gdzie zjeść tanio i dobrze, Zakopane oferuje naprawdę szeroki wybór restauracji, zwłaszcza na Krupówkach, które znane są jako zagłębie karczm, oferujących autentyczne, góralskie smaki.
A zatem: gdzie zjeść w Zakopanem? Na pytanie, jaka jest najlepsza restauracja, Krupówki mają jedną odpowiedź — Niedźwiedź i Spółka. Ta klasyczna regionalna karczma Zakopanego specjalizuje się w serwowaniu tradycyjnych dań kuchni podhalańskiej. Tu właśnie można, co nie zawsze oczywiste w Zakopanem, zjeść dobrze i tanio, a dodatkowo również poznać bogactwo kulinarne regionu w doskonałej wersji.
W trakcie Tygodnia Kuchni Polskiej goście karczmy Niedźwiedź i Spółka mogą spróbować wyjątkowych potraw, takich jak krem z dyni z nutą truflową oraz krem z białych warzyw z włoskim grissini. Na uwagę zasługuje również sztuka mięsa w sosie z podhalańskich rydzów, podana z ziemniaczkami opiekanymi z rozmarynem i warzywami w tempurze. W przygotowanym na Tydzień menu restauracji z Krupówek znalazły się także placki z cukinii z sosem borowikowym oraz grillowanymi warzywami, a na deser — ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi oraz klasyczna szarlotka na ciepło z gałką lodów.
Gdzie zjeść w Kościelisku? Regionalne specjały w urokliwym otoczeniu
Karczma Sywor, położona na osiedlu Sywarne restauracja w Kościelisku, to wyjątkowe miejsce oferujące nie tylko kuchnię regionalną. Usytuowana w malowniczej, leśnej polanie karczma wyróżnia się atmosferą spokoju i bliskości natury. Miejsce to przyciąga miłośników ciszy, wędkowania oraz tradycyjnych smaków.
W ramach wydarzenia Tydzień Kuchni Polskiej Karczma Sywor zaprasza do skosztowania swoich popisowych dań. Hitem z pewnością będzie krem z kiszonej kapusty z pudrem bekonowym i palonym masłem tymiankowym. Nie mniej chętnych wybierze żurek staropolski z jajkiem przepiórczym, a towarzysząca mu gicz jagnięca podawana na purée chrzanowym z karmelizowanymi na miodzie burakami dopełni mistrzowskiej kompozycji. Specjalnością Karczmy Sywor -jednej z najbardziej znanych restauracji Kościeliska - jest również pstrąg pieczony z lokalnej hodowli z ziemniakami w skorupie i surówką z cukinii.
Restauracje Nowy Targ – historia i kuchnia w jednym
Karcma u Borzanka to jedna z najbardziej charakterystycznych restauracji w Nowym Targu i wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Podhala. Karczma mieści się w zabytkowym Zajeździe, wzniesionym pod koniec XVIII wieku w Nowym Targu. Historyczny, ozdobiony portykiem wspartym na filarach budynek miał kiedyś zostać przekształcony w muzeum regionalne. W 2003 roku, ku radości okolicznych smakoszy, otwarto tu Zajazd, który szybko stał się symbolem podhalańskiej gościnności.
Świętująca Tydzień Kuchni Polskiej Karcma u Borzanka przygotowała na ten czas bardzo specjalne menu. Krem z białych warzyw z brandy i chipsem z boczku oraz stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym z ziemniakami po bawarsku z pewnością zachwycą wszystkich miłośników wyrafinowanych smaków. Domowa szarlotka prosto z pieca z lodami, bitą śmietaną i sosem z malin będzie natomiast doskonałym zakończeniem posiłku.
Od wybitnie dobrego jedzenia w Białce Tatrzańskiej, poprzez świetnie karmiące karczmy w Nowym Targu i najlepsze restauracje z Zakopanego i Kościeliska — Tydzień Kuchni Polskiej to okazja do spróbowania najbardziej cenionych smaków Podhala i okolic. Sprawdź na naszej mapie, jakie jeszcze restauracje z całej Polski biorą udział w tym wydarzeniu i zarezerwuj stolik jeszcze dziś!
Oto wszystkie wyjątkowe miejsca na Podhalu, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej: