Podlaska gastronomia, skarbnica unikalnych potraw i receptur, warta jest głębszego poznania. Dlatego dziś zapraszamy na przegląd najlepszych restauracji regionu. Sprawdzimy gdzie zjeść w Białymstoku i które restauracje Augustów uznaje za najlepsze. Jeśli więc interesuje Cię kuchnia regionalna, ten przewodnik pomoże Ci odnaleźć podlaskie perełki kulinarne.

Dobre jedzenie: Białystok i okolice

Bogata w smaki i tradycje kuchnia podlaska łączy w sobie wpływy kultury polskiej, litewskiej, białoruskiej i tatarskiej. A z czego słynie? Podlasie to nie tylko kartacze, babka ziemniaczana czy sękacz. To również potrawy mniej znane, lecz wciąż zachwycające smakiem. Wszystkie je poznać można już teraz, przy okazji Tygodnia Kuchni Polskiej: święta kuchni lokalnej i regionalnej. Jeśli chcesz więc odkrywać autentyczne smaki najlepszych restauracji w Polsce — sprawdź mapę restauracji, biorących udział w wydarzeniu i zarezerwuj swój stolik już dziś.

Karczma pod Sokołem — Sokółka

Klimatyczne restauracje? Białystok i okolice pełne są miejsc, które czarują smakiem. Jednym z nich jest zlokalizowana w Sokółce Karczma pod Sokołem. W ramach Tygodnia Kuchni Polskiej restauracja przygotowała menu, które doskonale oddaje ducha regionu. Wśród przysmaków znajdziemy tu żurek na zakwasie razowym z domową białą kiełbasą i jajkiem, oraz schabowego z kością, podawanego z kremowym purée i tradycyjną kiszoną kapustą w główce. Nie mniej apetycznie brzmi tatar ze świecy wołowej z dodatkiem żółtka sous vide, majonezu borowikowego i marynowanych kurek czy pielmieni z jagnięciną, serwowane z kwaśną śmietaną i kapustą po podlasku Na deser Karczma pod Sokołem zaprasza na sernik dyniowy z miodem i lawendą.

Karczma pod Topolami — Konopki Młode, Śniadowo

Karczma Pod Topolami to miejsce godne polecenia wszystkim, googlującym “dobre jedzenie Białystok”. Wycieczka do malowniczo położonej restauracji warta jest zachodu, tym bardziej przy okazji Tygodnia Kuchni Polskiej. Na przystawkę można tu spróbować klasycznego tatara, podawanego z kiszonym ogórkiem, cebulą i musztardą francuską, a miłośnicy zup docenią żur staropolski z jajem i białą kiełbasą. Wśród dań głównych znajdziemy karkówkę z grilla z opiekanymi ziemniakami i surówką oraz żeberka wieprzowe po diabelsku – pieczone w piecu, a następnie duszone w pikantnym sosie. Nie brakuje też deserów: domowego sernika z gorącym sosem wiśniowym oraz szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi i owocami.

Lepirożek — Siemiatycze

Niepozorny z zewnątrz, w środku zachwyca kuchnią oddającą esencję podlaskich smaków. Lepirożek w Siemiatyczach serwuje typowe potrawy regionalne, z których słynie białostocka gastronomia. Na czas trwania Tygodnia Kuchni Polskiej restauracja przygotowała wyjątkowe dania. Na przystawkę warto skosztować wolno gotowanego rosołu z trzech rodzajów mięs, serwowanego z domowym makaronem, lub aromatycznej zupy krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami i prażonymi pestkami. Miłośnicy mięsnych dań docenią zraz wieprzowy z sosem grzybowym, podany z kopytkami i świeżymi surówkami, oraz pierogi z dziczyzną okraszone cebulką. Na deser najlepszy będzie marcinek podlaski lub wyśmienity tort makowy.

Restauracja Kurpia Arte — Nowogród

Na Tydzień Kuchni Polskiej wyjątkowe specjały przygotowała także restauracja Kurpia Arte w Nowogrodzie. To miejsce doskonale znane jest miłośnikom tradycyjnej kuchni Podlasia: gości karmi się z pasją i wybitnym smakiem. Wśród proponowanych na wydarzenie dań warto spróbować wybitnych roladek z grillowanego bakłażana, kurpiowskiego żurku lub domowego rosołu. Smakoszy ucieszą udka kacze, serwowane z prażonym jabłuszkiem, żurawiną i kluseczkami śląskimi, oraz mix pierogów. Na deser czekają dwa rarytasy: suflet mocno czekoladowy i tradycyjna szarlotka z lodami.

Restauracja Mozaika — Hajnówka

Restauracja Mozaika, usytuowana na terenie Muzeum Białoruskiego w Hajnówce, to miejsce z historią, które przyciąga również smakoszy regionalnej kuchni Podlasia. Z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej wyjątkowe menu Mozaiki w pełni oddaje bogactwo smaków regionu. Kulinarną podróż rozpocząć można tu od smalczyku z piklami. Nie mniej warty spróbowania jest też śledź na blinie ziemniaczanym. Schabowy z kością na purée czy babka ziemniaczana ze śmietaną i ogórkiem małosolnym z pewnością dostarczą niezapomnianych doznań. Na deser nie można pominąć domowej szarlotki z lodami czy delikatnych naleśników na słodko. A w oczekiwaniu na posiłek warto obejrzeć wystawę malarstwa na korytarzu restauracji.

Najlepsze restauracje: Augustów

Zastanawiasz się, gdzie zjeść w Augustowie? Szukaj restauracji serwujących lokalne przysmaki. Jedzenie w Białymstoku i regionie Podlasia nie tylko spełnia kulinarne oczekiwania, ale również pozwala poczuć wyjątkowy klimat regionu. Dlatego nietrudno stwierdzić, że Augustów pełen jest restauracji, karmiących dobrze i tanio.

Szuflada Bistro — Augustów

Prawdziwy smak Podlasia oznacza nie tylko smaczne, ale i złożone w smaku, wyjątkowe jedzenie. Augustów słynie z takiej właśnie kuchni, a to za sprawą Szuflada Bistro: miejsca, które po prostu trzeba odwiedzić. Restauracja opiera swoje menu na lokalnych produktach, wynosząc tradycyjne polskie dania na zupełnie nowy poziom. Tutejsze propozycje kulinarne docenione zostały m.in. przez przewodnik kulinarny Gault&Millau. Na czas Tygodnia Kuchni Polskiej Szuflada przygotowała menu, które imponuje zarówno smakiem, jak i autentycznością. Warto spróbować kremu z dyni z liśćmi szałwii w tempurze oraz wykwintnych gęsich żołądków, podawanych z szarymi kluskami, grzybami leśnymi i sałatą. Miłośnicy mięsnych dań z pewnością docenią polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym z ziemniakiem z ogniska i czerwoną kapustą, czy klasycznego tatara z rydzem marynowanym, jajkiem przepiórczym z domowym chlebem. Na słodko natomiast — beza z rokitnikiem oraz tradycyjny marcinek.

Dania kuchni regionalnej brzmią intrygująco? Weź udział w Tygodniu Kuchni Polskiej i spróbuj jeszcze więcej lokalnych propozycji. Wszystkie miejsca, serwujące najlepsze regionalne smaki, znajdziesz na naszej mapie restauracji. Zarezerwuj stolik i ciesz się kuchnią polską w najbardziej apetycznym wydaniu.

Oto wszystkie wyjątkowe miejsca na Podlasiu, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej:

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Poradnik Restauratora - logo
Przegląd Gastronomiczny - logo
Papaja - logo
Szef Kuchni - logo
Raport Restauratora - logo
Kukbuk - logo
Horeca Trends - logo
Portal Spożywczy - logo
Naszemiasto - logo
Gastrowiedza - logo
RS - logo