Mazury to region o niezwykłym kulinarnym bogactwie, a restauracje Olsztyna, Mikołajek czy Mrągowa oferują prawdziwą ucztę dla podniebienia. W gastronomicznym gąszczu łatwo się zagubić, dlatego ułatwieniem będzie nasz przewodnik. Wszystkie polecane restauracje biorą udział w Tygodniu Kuchni Polskiej: by skosztować proponowanych z tej okazję dań, wystarczy zarezerwować stolik!
Restauracje w Olsztynie: te miejsca musisz odwiedzić
Szukasz miejsc, gdzie kuchnia mazurska łączy się z nowoczesnością? Sprawdź polecane przez nas restauracje w Olsztynie. Stare Miasto słynie z wyśmienitego jedzenia i wyjątkowej atmosfery. Położona w sercu Olsztyna restauracja Nowe Retro podczas Tygodnia Kuchni Polskiej zaprasza na kulinarną podróż po smakach Mazur. Miłośników dziczyzny ucieszą pierogi z kaczką w sosie borowikowym, a wegetarian — kopytka w sosie winno-porowym z kurkami i wędzonym serem. Wśród wyjątkowych propozycji znajdziemy tu też rosół wileński z kołdunami. Nie zapominajmy o deserach: do wyboru sernik z sosem malinowym lub tarta gruszkowa w miodzie z cynamonem.
Masz ochotę na oryginalne, wyjątkowe jedzenie? Olsztyn ma w tej kategorii kilka mocnych propozycji. Restauracja Gęś i Zając, położona w sercu olsztyńskiego Starego Miasta to idealne miejsce, aby odkryć autentyczne smaki Mazur. Z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej szef kuchni przygotował m.in. biały barszcz z królika z białą kiełbasą i smażonymi kluskami, polędwicę z jelenia, podawaną z borowikami, parmezanem i czosnkową grzanką, a także comber z królika, serwowany z purée z batata i marchwi oraz kluskami ziemniaczanymi i sosem demi glace. Na deser bezwzględnie warto spróbować naleśnika pod koglem-moglem z powidłami śliwkowymi.
Wśród miejsc z wyjątkowym lokalnym jedzeniem to wciąż nie wszystko, co ma nam do zaoferowania Olsztyn. Restauracje tutaj oferują wyjątkową jakość, a Horyzonty Café to kolejny przykład miejsca, w którym zanurzyć można się w smakach mazurskiej kuchni. Na czas Tygodnia Kuchni Polskiej serwowana będzie pikantna zupa rybna i krem z dyni. Miłośnicy tradycyjnych polskich potraw docenią chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. Alternatywnie spróbować można smażonego sandacza z cytryną, frytkami i sałatą. A na deser klasyka: szarlotka na ciepło z lodami albo sernik z musem owocowym.
Miejscem, serwującym regionalne smaki na najwyższym poziomie, może pochwalić się też Olsztynek. Restauracja z Zielonym Piecem to idealna propozycja dla gości, stęsknionych za tradycyjnymi daniami, przygotowywanymi z lokalnych składników. W tegorocznym menu Tygodnia Kuchni Polskiej znalazły się więc potrawy bazujące na gęsinie, m.in.: pierś z gęsi z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, rosół z gęsi czy knedle z szarpaną gęsiną. Zwieńczeniem uczty będzie deser lodowy lub lekki deser chia.
Mrągowo: restauracje pełne tradycji w samym sercu Mazur
Na hasło "Mrągowo, gdzie zjeść?" od zawsze otrzymać można wiele smakowitych podpowiedzi. Lokalne smaki Mazur podczas Tygodnia Kuchni Polskiej poznać można w Hotelu Mazuria Country & Spa. Warto spróbować tu kapuśniaku lub zupy szczawiowej z purée ziemniaczanym i jajkiem. Miłośnicy mięs docenią polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na plackach ziemniaczanych, oraz kaczkę pieczoną w jabłkach z konfiturą śliwkową. Na deser do wyboru: placuszki z jabłkiem lub chałka pieczona z dynią – wypieki z lokalnych, sezonowych składników.
Restauracja Dzikie Szepty, zlokalizowana w malowniczym hotelu Star-Dadaj Resort & Spa, także przygotowała wyjątkowe menu na Tydzień Kuchni Polskiej. Inspirowany lokalnymi tradycjami jest krem z pieczonej dyni i gruszki, a także sandacz na purée ziemniaczanym z pieczonym czosnkiem i sosem borowikowym. Nie zabraknie również mazurskiej zupy rybnej z pieczonymi pomidorami i papryką. Dania mięsne reprezentuje konfitowana noga z kaczki z babką ziemniaczaną i modrą kapustą. Na deser: jabłka pod owsianą kruszonką z lodami.
Na wyjątkową kulinarną podróż przez smaki Mazur zaprasza położony w Bartoszycach Hotel i Restauracja Bartis. Na czas Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowano tu dania, oparte na lokalnych smakach i produktach. Na początek zatem — jesienny krem z dyni albo krem z kurek. Danie główne to eskalop drobiowy z sosem kurkowym, lub soczysta nóżka z kaczki z pieczonym jabłkiem i sosem żurawinowym, przywołujące smak tradycyjnej kuchni mazurskiej. Zwieńczeniem wieczoru będą słodkości – sernik cytrynowy lub gorący jabłecznik z lodami.
Restauracje Mikołajki: Gdzie dobrze i tanio zjeść
Obowiązkowym miejscem na trasie większości osób odwiedzających Mazury tradycyjnie pozostają Mikołajki. Restauracje tutaj od zawsze przyciągają miłośników kuchni regionalnej.
Restauracja Kolorada od ponad 25 lat przyciąga mazurskich smakoszy. Menu przygotowane tutaj z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej oddaje ducha tradycyjnej kuchni regionu, bazującej na lokalnych składnikach. Kwaśnica mazurska z żeberkiem i podgrzybkiem, gulasz z dzika z szyszkami ziemniaczanymi, krem z dyni z chipsem z tortilli czy gulasz z gęsich żołądków z goframi ziemniaczanymi to idealne przykłady tego, w jak wyjątkowy sposób klasyka łączy się tu w nowoczesnym podejściem. Na deser nie można przegapić ciepłej tarty śliwkowej z lodem śmietankowym czy klasycznej szarlotki na ciepło z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Jeśli szukasz najlepszych miejsc do przetestowania mazurskiej kuchni — sprawdź listę restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Zarezerwuj stolik jeszcze dziś i ciesz się niezrównanym wyborem dań, przygotowanych specjalnie na to wydarzenie.
Oto wszystkie wyjątkowe miejsca na Mazurach, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej: