Warszawa, jako stolica kraju, jest po brzegi wypełniona restauracjami serwującymi typowe polskie potrawy. Nietrudno znaleźć tam najbardziej tradycyjną polską kuchnię, jak również jej nowocześniejsze, oryginalne wariacje. Każdy, kto ma ochotę skosztować polskich dań będąc w Warszawie, na pewno się nie zawiedzie. Gdzie w stolicy szukać tradycyjnych, polskich potraw? Podpowiadamy!

Popularne dania kuchni polskiej

Zacznijmy od tego, jakie są najpopularniejsze tradycyjne polskie dania. Bez większego zastanowienia wymienilibyśmy te mączne - pierogi, placki ziemniaczane, pyzy. Jeśli pierogi, to najczęściej z mięsem, kapustą i grzybami albo farszem z białego sera i ziemniaków. Placki ziemniaczane najchętniej jemy ze śmietaną lub sosem grzybowym, a gdy mowa o pyzach, to tych wypełnionych mięsem. Kiedy doskwiera większy głód i tęsknota za czymś najbardziej tradycyjnym, na myśl od razu przychodzi kotlet schabowy z ziemniakami i surówką - flagowe danie polskiej kuchni mające swoich mięsożernych miłośników nie tylko wśród Polaków. Bez czego jeszcze nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni i lokalu, który ją serwuje? Restauracja z polską kuchnią to miejsce, w którego karcie powinny znaleźć się najbardziej popularne polskie zupy, np. żurek, pomidorowa albo rosół. Jeśli chodzi o dania na słodko, najbardziej znane i lubiane to kluski leniwe, naleśniki z serem i knedle ze śliwkami.

Warszawa - stolica barów mlecznych

Pisząc o polskich smakach w Warszawie, nie sposób pominąć bary mleczne, które są pewnego rodzaju wizytówką, jeśli chodzi o tradycyjną, polską i tanią kuchnię “jak u mamy”. Ich historia sięga aż końca XIX wieku. Powstał wtedy pierwszy warszawski bar mleczny, bazujący na daniach mącznych i mlecznych właśnie. Po tym czasie barów mlecznych zaczęło intensywnie przybywać, nie tylko w Warszawie. Stały się popularne, ponieważ były miejscem dostępnym dla wszystkich i charakteryzowały się bardzo niskimi cenami. W barze mlecznym mógł zjeść każdy - od wysoko postawionych urzędników, po osoby ubogie. Niestety prawdziwych barów mlecznych, działających od lat, w których można zjeść naprawdę tanio, ale też dobrze, nie pozostało w Warszawie zbyt wiele. Na szczęście większość tych, które przetrwały próbę czasu, radzi sobie świetnie. Do najbardziej popularnych barów mlecznych w porach lunchu wciąż ustawiają się długie ogonki. W barze mlecznym można zjeść oczywiście pierogi, naleśniki, kluski leniwe, placki ziemniaczane, zupę pomidorową, szczawiową, chłodnik czy kotleta schabowego i ugasić pragnienie kompotem. Polska kuchnia przyciąga do warszawskich barów mlecznych również turystów chcących skosztować niedrogich, autentycznych dań.

Najlepsza kuchnia polska - gdzie w Warszawie?

Warszawska oferta gastronomiczna bogata jest też oczywiście w tradycyjne polskie smaki w wydaniu restauracyjnym. Gdzie w stolicy szukać miejsc na hasło “restauracja z kuchnią polską”? Z pewnością warto zacząć od okolic Starego Miasta, Krakowskiego Przedmieścia oraz Nowego Światu. To okolice, w których z pewnością uda się znaleźć bardzo wiele restauracji z tradycyjną polską kuchnią i będzie z czego wybierać, na dodatek w pięknych okolicznościach eleganckiej Warszawy. Mniej oczywistym rejonem będzie Praga Północ, gdzie w klimatycznych, zrewitalizowanych budynkach poprzemysłowych albo odnowionych kamienicach zachowało się wiele tradycyjnych miejsc. Z kolei na Pradze Południe znajdą coś dla siebie zwolennicy kuchni polskiej w bardziej w nowoczesnym wydaniu. Obie dzielnice mają wiele do zaoferowania w kontekście polskiej, a raczej warszawskiej tradycji. Jednak naprawdę dobrej polskiej kuchni można szukać również na obrzeżach miasta.

Oto wszystkie wyjątkowe miejsca w Warszawie, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej:

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Poradnik Restauratora - logo
Przegląd Gastronomiczny - logo
Papaja - logo
Szef Kuchni - logo
Raport Restauratora - logo
Kukbuk - logo
Horeca Trends - logo
Portal Spożywczy - logo
Naszemiasto - logo
Gastrowiedza - logo
RS - logo