Planujesz kulinarną podróż do Trójmiasta, ale nie wiesz, gdzie najlepiej zjeść? Restauracje Trójmiasta to bogactwo smaków i miejsc, kuszących unikalnymi ofertami - szczególnie w trakcie Tygodnia Kuchni Polskiej. Niezależnie, czy wybierasz restauracje Gdańska, Sopotu czy Gdyni, ten kulinarny festiwal to doskonała okazja spróbowania najlepszych dań z lokalnych restauracji. Poznaj nasze rekomendacje i odkryj prawdziwe perełki gastronomii Trójmiasta.

Produkty regionalne kuchni Pomorza

W typowych potrawach Pomorza łączy się wiele tradycji i wpływów kulturowych. Łatwo doszukać się tu akcentów kuchni kaszubskiej, kociewskiej, niemieckiej czy skandynawskiej. Oparte na rybach, kaszy i ziemniakach dania często wykorzystują dary lasu: jagody, grzyby czy miód. Popularne są tu też: gęsina, kaczka czy zylc - galareta z wieprzowiny.

Restauracje Trójmiasta oferują szeroką paletę smaków. Skosztować tu można zarówno kuchni ludowej, regionalnej, opartej na produktach lokalnych, jak i współczesnych interpretacji kuchni międzynarodowych, inspirowanych pomorskimi smakami. Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej coś dla siebie znajdą weganie, mięsożercy i miłośnicy ryb: najlepsze restauracje Gdańska, Sopotu i Gdyni mają propozycje dla każdego.

Restauracje w Sopocie – gdzie zjeść wykwintnie nad Bałtykiem

Najlepsze restauracje Sopotu oblegane są od rana do wieczora, a goście wracają do nich po wielokroć. Takim miejscem jest Prosty Temat, zlokalizowany na Placu Przyjaciół Sopotu. Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej restauracja zaserwuje autorskie dania: tatara ze śledzia, wątróbkę drobiową z cebulą i grzybami, oraz krem z pieczonego ziemniaka. Na lżejszy posiłek doskonale nada się sałata z bryndzą i gruszkami, a na deser - czekoladowa tarteletka.

Znana każdemu, kto odwiedza Sopot, restauracja Tawerna Rybaki, położona tuż nad morzem od lat słynie z doskonałych dań rybnych. Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej szef kuchni proponuje pierogi z dorszem w sosie maślanym i zupę rybaka z trzema gatunkami ryb. Miłośnicy ryb docenią także łososia nadziewanego sandaczem, serwowanego z czerwonym ryżem i musem pietruszkowym. Alternatywą może być roladka faszerowana grzybami i mascarpone. Na zakończenie uczty sprawdzi się sernik z brzoskwinią lub szarlotka ze śliwką.

Restauracje w Gdyni: najlepsze smaki nad morzem

Restauracje w Gdyni od zawsze cieszą się renomą. Na Pieńku, usytuowana w klimatycznej Willi Pieńkowskich, na co dzień zaprasza do odkrywania smaków kuchni tajskiej. W ramach Tygodnia Kuchni Polskiej spróbować tu będzie można autorskich wersji polskich specjałów. W menu znajdziemy zatem: zupę gulaszową, gulasz z dzika z kluskami śląskimi i burakami oraz pierś z kurczaka w pesto bazyliowym. Na deser szef kuchni proponuje sernik lub fondant czekoladowy.

Rodzinne bistro Zielony Rower to miejsce popularne nie tylko wśród mieszkańców Gdyni. Mocno sezonowe menu przygotowano tu także na tegoroczny Tydzień. Do wyboru będą: warzywny rosół z domowym makaronem lub grzanka ze śledziem, burakiem i kaparami. Jako dania główne - kopytka z pieczoną dynią i kurkami, lub duszone polędwiczki w sosie z grzybów leśnych. Deser? Słodka niespodzianka.

Gdzie zjeść w Gdańsku – restauracje, które musisz odwiedzić

Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść w Gdańsku - mamy dobrą wiadomość. Wszystkie restauracje Gdańska, biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej, należą do absolutnej czołówki miasta i regionu.

Garden Food&Cafe to przytulne miejsce na gdańskiej Morenie, które przyciąga amatorów zdrowej kuchni, opartej na najlepszej jakości składnikach. Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej restauracja oferuje dania inspirowane tradycyjnymi smakami w nowoczesnym wydaniu. Na gości czeka żur staropolski z krokietami z białej kiełbasy. Miłośnicy grzybów docenią krem z leśnych grzybów, a fanów klasyki ucieszą gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami oraz konfitowana noga z kaczki z kopytkami.

Zlokalizowana w centrum Gdańska restauracja Freitag to gratka dla wielbicieli kuchni polskiej w finezyjnym wydaniu. Podczas Tygodnia podawane będą tu m.in.: pâté z wątróbki na chałce, roladka wieprzowa z serem i grzybami oraz kaszą gryczaną lub pstrąg faszerowany warzywami na purée z marchewki. Na słodko - domowa szarlotka z lodami waniliowymi.

Restauracja Motlava, położona tuż nad brzegiem rzeki, proponuje staropolskie smaki w autorskim stylu. W menu przygotowanym na nadchodzący festiwal znajdziemy m.in. ręcznie lepione pierogi z białą kiełbasą i krem z dyni, idealnie pasujące do jesiennej aury. Szef kuchni przygotuje także zraz z dzika na kaszotto oraz krokieta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. Na zakończenie - brownie z fasoli.

Restauracje Gdańska: gdzie zjeść dobrze i niedrogo?

Jedno z pytań, które często pojawia się w kontekście miasta Gdańsk, to: gdzie zjeść dobrze i tanio? Żeby znaleźć coś wartego polecenia, wystarczy zajrzeć do Panoramy. Gdańska restauracja, zlokalizowana na 16. piętrze wieżowca Zieleniak, znana jest nie tylko z widoku na miasto, ale także ze świetnych polskich dań. Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej serwują tu klasyczny żur z jajkiem i białą kiełbasą, pierogi z mięsem i schab panierowany z kością. Na deser do wyboru: brownie ze słonym karmelem i sorbetem malinowym lub sernik.

Restauracje Gdańska zachwycają, ale kuchnię regionu w najlepszym wydaniu znaleźć można także poza miastem. W sercu Pomorza, w Nowym Stawie, znajduje się urokliwa restauracja Małe Żuławy. Tu pasja do gotowania łączy się z lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Przygotowane specjalnie na Tydzień Kuchni Polskiej menu czerpie z tradycji kuchni żuławskiej. Na początek więc poleca się zupa rybna z wędzonego dorsza, lub carpaccio z buraka z kozim serem i prażonym słonecznikiem. Daniem głównym jest kacze udko z morelą i żurawiną, podawane z kopytkami i czerwoną kapustą, a dla wegetarian dynia piżmowa z fasolowym ragout. Posiłek w eleganckim stylu zamkną słodkie specjały – ciasto daktylowe z sosem karmelowym, lub pieczona gruszka z serem pleśniowym i orzechami.

Masz ochotę poznać więcej lokalnych przysmaków? Zarezerwuj stolik na nadchodzący Tydzień Kuchni Polskiej i wypróbuj jeszcze więcej ofert najlepszych restauracji Trójmiasta!

Oto wszystkie wyjątkowe miejsca w Trójmieście, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej:

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Poradnik Restauratora - logo
Przegląd Gastronomiczny - logo
Papaja - logo
Szef Kuchni - logo
Raport Restauratora - logo
Kukbuk - logo
Horeca Trends - logo
Portal Spożywczy - logo
Naszemiasto - logo
Gastrowiedza - logo
RS - logo