Trójmiasto to najbardziej znane miejsce nad polskim Bałtykiem. Każde z miast składające się na nie, czyli Gdańsk, Sopot i Gdynia mają do zaoferowania typowe dla siebie atrakcje i każde z nich ma swój inny, niepowtarzalny klimat. Gdańsk - największe z nich, przyciąga przepiękną, rozległą starówką, gotyckimi świątyniami i portem nad Motławą. Sopot to z kolei nie tylko najbardziej znana ulica Bohaterów Monte Cassino, czy najdłuższe drewniane molo w Europie, ale również architektoniczne perełki i klimatyczne kamienice w całym mieście. Natomiast Gdynia to bliskość przyjemnych plaż miejskich i tych bardziej dzikich, świetne punkty widokowe, jak Kamienna Góra czy piękne klify Orłowskie. Natomiast to, co łączy wszystkie trzy miasta, to niewątpliwie wyjątkowa kuchnia pomorska charakterystyczna dla regionu. Sprawdźmy, jakie są dania kuchni gdańskiej i okolic oraz gdzie ich szukać.
Trójmiejskie tradycje kulinarne
Tradycje dotyczące przygotowywania potraw są w Trójmieście i okolicach bardzo bogate, a smaki różnorodne. Do dziś zachowały się niektóre receptury z Kociewia i Kaszub - dwóch regionów, które miały duży wpływ na kształtowanie kuchni pomorskiej. Wśród kaszubskich dań przygotowywanych i dziś jest gęsina pieczona z jabłkami. Hodowla gęsi była niegdyś bardzo popularna na Pomorzu i potraw z jej wykorzystaniem gotowano sporo. Dostęp do ryb oczywiście również kształtował tamtejszą kuchnię, a jedną z najpopularniejszych potraw była zupa - polewka rybna po kaszubsku. Była to pikantna w smaku zupa na bazie takich ryb jak szczupak czy sum. W regionie pomorskim, jak w każdym innym miejscu w Polsce, bardzo popularne były ziemniaki. Uprawiało je każde gospodarstwo i były tanie. Większość regionów w Polsce ma swoją własnę recepturę na kluski i nie inaczej jest z Pomorzem. Tutaj tradycyjne danie z ziemniaków znane jest jako szadolce i kulanki kaszubskie. To niewielkie kluski polane słodką śmietaną, czasami serwowane też również jako dodatek do zup. Wszędzie na Pomorzu popularnością cieszą się popularne też były i są oczywiście śledzie przyrządzane według różnych receptur. Będąc w Gdańsku i okolicach, koniecznie trzeba ich spróbować! Nie ma możliwości, aby nie mieć szansy spróbować doskonałych śledzi będąc w Gdańsku i okolicach!
Gdańskie smaki - czego warto spróbować?
Gdańsk oraz całe Trójmiasto i okolice ma do zaoferowania całe mnóstwo miejsc z polską kuchnią. Współcześnie bez problemu znajdziemy restauracje, które wykorzystują bogactwo tradycji kulinarnych i łączą je z nowoczesnym podejściem do gotowania. Powstają w ten sposób wyjątkowe, oryginalne potrawy nawiązujące do historii. W wielu miejscach można skosztować lokalnej gęsiny w nowoczesnym wydaniu lub dań na bazie brukwi - bardzo popularnego niegdyś na Pomorzu warzywa. Brukiew niegdyś była bazą zup oraz dodatkiem do mięs, obecnie zaś znowu widzimy jej powrót na talerze Gotowano z brukwi zupy, była też dodatkiem do mięs, a dziś się do niej z powodzeniem wraca.
Zobacz menu w restauracjach Freitag oraz Motlava w Gdańsku i zarezerwuj stolik już teraz!
Kuchnia polska w Trójmieście
Jak wspomnieliśmy - w województwie pomorskim restauracji z tradycyjną polską i lokalną kuchnią jest pod dostatkiem. Poruszanie się po kulinarnym szlaku nie będzie więc trudne. Zdecydowanie trzeba udać się na Kaszuby i do Kociewia, gdzie będziemy mogli skosztować dań, których receptury nie zmieniły się od dziesiątek lat. Warto zahaczyć o Tczew czy Puck, w których odnajdziemy restauracje z wyjątkowymi, lokalnymi daniami Pomorza. Na trasie polecanych przez nas miast i miejsc z polską kuchnią będzie też Arciszewo, Zgorzałe, Rewa i Kwidzyn. Nie można też oczywiście pominąć bardziej znanych miejscowości jak piękna, zielona Jastrzębia Góra czy Jastarnia oraz tych flagowych - Sopotu, Gdyni i Gdańska. Warto też odkrywać miejsca po swojemu i zapuścić się w nieodkryte zakątki. Być może w ten sposób znajdziemy ulubione restauracje z tradycyjną, polską kuchnią Pomorza i przeżyjemy niezapomniane doznania kulinarne!
Oto wszystkie wyjątkowe miejsca w Gdańsku, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej: